čtvrtek 7. ledna 2010

Jak legalizují myslivci pytláctví ve svých řadách


Odpůrce myslivců by článek lépe nenapsal, v článku se dozvíme od synovce myslivce, zřejmě studenta MZLU, jak myslivci legalizují své nezákoné, tedy upytlačené kusy zvěře:
autor: Honza
napsáno: 6. prosince 2009 v 10:30 z adresy... .mendelu.cz

Myslivci a Myslivost

Myslivec nejsem nebo vlastně oficiálně jo, jenže nestarám se, nestřílím. Když jsem párkrát za rok u nás v pronajaté honitbě i si na ten posed zajdu. Pušku sebou nosím, v zimě rozvážíme se strejdou kukuřici, jabka a siláž, musím říct, že zvěř u nás zřejmě netrpí hladem. Zůstává v naší polní honitbě i v zimě, má asi dostatek, a tak se nestahuje do okolních lesů nebo sousedních honiteb.
     Úhyny bývají. Větší problém dělá rychlostní silnice, každoročně auta srazí několik kusů srn, jelenů, prasata to občas přežijí. Blbý je, že každý sražený kus snižuje povolený počet střelené zvěře a to je podle mě škoda, auta si totiž nevybírají jestli srazí vedoucí srnu, nebo mámu mladých. Myslivec vědomě tohle s puškou neudělá.
     Často vyčítám strejcovi proč sakra střílí tak pěkný srnce, neměl by to dělat ani povolenku na takovou věkovou třídu nemá. Divím se jak to, že mu to prochází, když každá čelist z ulovené zvěře se musí přinést na posouzení hodnotící komisi. Ne nemá tam známé ani neuplácí, i když by na to bezpochyby měl a škodný by na tom nebyl. Řeší se to jinak, prostě se vyměnují čelisti mezi jinými združeními.
     Velký problémy jsou se starými místními dědky. Seděli jsme v džípu (to se mimochodem také nesmí) u kukuřice a čekali na nějaké to prase. V tom se z kukuřice vystrčí obrovská hlava "ty vole, to bude mať takých dvesto kilo" vyvaleně šeptl strejc.
     Čekali jsme, nevycházelo ven. Ještě než vyšlo slunce bylo jasné, že v kukuřci není dvouset kilový prase, ale starej blbec, co schválně vystrkoval pušku pod hubertusem ven z kraje kukuřice, aby to jako prase vypadalo. Nechal by se klidně zastřelit.
      Jsou na nás naštvaný. Prakticky jsme si z toho udělali soukromou honitbu, dávámé do toho spoustu peněz, strejda je hospodář a moc povolenek těmhle místním nedává. Nestarají se, jen by stříleli.
      Myslivost jako pojem spolu s ekology, chcete-li s ekologisty a lesáky dostává dnes dostává v očích lidí pejorativní nádech. A je to blbina, když se tyhle tři skupiny z jednoho pytle hádají.
     Pak ještě kdo ze studentů ochrany přírody nebo ekologie, ze zájmu četl myslivecký zákon a zákon o lesích? V silabech to nemají. Nejsou v pořádku, tyto zákony, ale metamorfy, které se sepisují na jejich změny nejsou o píď lepší.



Zveřejněno na adrese http://priroda.cz/debata.php

Žádné komentáře:

Okomentovat